Schrade XTAC SQ586
Jag gillar detta segment av knivar; human prislapp men ändå hög kvallitet och bra design. Jag kallar detta segment för Low Price High Quality (LPHQ). Schrade Extreme Tactical, XTAC SQ586 är en kniv som jag tycker faller väl in i denna kategori. Denna smidiga och lätta, men ändå rejäla, fällkniv är bekväm att bära, inte minst tack vare knivens tip down clip. Jag gillar knivens bladform och handtagets greppvänlighet. De dubbelsidiga tumknapparna på bladet för enhandsöppning kunde dock ha gjorts en aning mjukare i sina former, knapparna på denna kniv är vassa och det känns i mina tummar efter ett antal utfällningar av bladet. Dessutom är knapparna placerade väldigt nära handtaget i hopfällt läge. Denna vasshet och placering kan vara ett problem om man har stelfrusna fingrar. XTAC:ens kinesiska blad levereras med en rakknivsvass skärpa som hålls väl under användning. XTAC SQ586 är en mycket trevlig fällkniv som passar bra både på helgvandringen och affärsresan.
Längd: 194 mm / 111 mm
Blad: 82 mm långt, 24 mm brett och 2 mm tjockt drop point-blad
Handtag: 111 mm långt och 12 mm tjockt grepp av svart plast och blåeloxerad aluminium med fickklämma
Vikt: 82 g
In English
Crocodile Hunter
Denna billiga bowiekniv med namnet Crocodile Hunter är tillverkad på 80-talet i Taiwan. Knivens namn är influerat av en klassisk Linder-modell. Även om det bara är namnet som denna kniv har gemensamt med sin tyska inspiratör så gillar jag dess design. Den stora knivens clip point-blad har en originell och extrem form med tillhörande blodskåra. Den konvexa eggen blir snabbt slö och man förstår varför knivens sköra slida är utrustat med ett litet bryne. Handtaget har en robust design med ett kraftigt parerskydd i mässing.
Längd: 338 mm
Blad: 208 mm långt, 42 mm brett och 5 mm tjockt clip point-blad med lång tånge och konvex egg i rostfritt stål
Handtag: 130 mm långt grepp av rosenträ med fingeruttag och ett dubbelt parerskydd av mässing
Knivvikt: 413 g
Slida: 71 g tung slida av tunt läder utrustad med ett bryne
In English
Läderhantverk och rökdoft
Plats: Almunge, Uppsala kommun, Sverige
Tid: 1 dag under februari månad
Vänner, kaffe, nybakat, öppen eld, läder... ord och känslor som väl summerar denna vackert snöiga februaridag, som jag spenderat i Almunge hos min goda vän sadelmakaren Per Gustavsson. Utöver mat och skratt så bjöds jag på värdefulla tips om hur jag skall tillverka ett eggskydd till min nyrestaurerade Säteryxa. Det här skall bli spännande! Återkommer förhoppningsvis inom kort med resultatet.
In English
Restaurering av Säteryxa
Jag hittar en sliten och rostig yxa ute på Torp Jonas Vildmark. Då jag borstat av damm och spindelväv ser jag att det är en gammal pärla; en "Säteryxa". Mitt hjärta fylls av detta gamla verktygs charm vilken driver mig att forska vidare vad det är för ett fynd jag gjort. Hjälpsamma människor hos kommun, hembyggdsförening och inte minst Tekniska Museet upplyser mig om Säters yxfabrik vilken uppfördes år 1894 och tillverkade, fram till 1966, omtyckta svenska yxor vilka exporterades världsomfattande. Mitt fynd bär den instansade texten "SÄTER BANCO" på vänster sida av yxans nacke och det var först efter år 1920 som denna märkning togs i bruk. Att döma av det material jag får ta del av ringar jag in just denna yxa till att vara från 1920-talet. I Aktiebolaget Säters Yxfabrik, 1935 Års Katalog kan jag finna ett yngre syskon till min yxa vid namn N:r 12 Huggyxa, Turpentinemodell.
Inspirerad av historiens vingslag är det nu dags att snygga till denna huggyxa. Skaftet är avbrutet, eggen skadad och yxan ser ut att ha levt ett hårt liv. Detta hantverk skall absolut restaureras så att den åter kan jobba i skogen! Lämpligt nog finner jag även ett bra oanvänt yxskaft av längre modell, i min verkstadsgömma, som matchar detta relativt stora yxhuvud. Storleken på yxan är mycket passande då jag behöver en något större yxa. Jag har blivit intresserad av yxor av modellen Amerikansk fällyxa och detta är ett steg åt det hållet, jämfört med de mindre yxor jag nyttjat hittills på mina skogsturer. Totalvikten på denna Säteryxa, med tillhörande nytt skaft, är 1,9 kg med en totallängd av 69 cm. Jag slår ur den gamla skaftstumpen, putsar till nacke, öga och egg och skaftar om. Efter inoljning av skaft och skalle putsar jag till eggen ytterligare. Yxan är klar för provkörning och det känns anrikt att nu få svinga denna tidsmaskin och se hur väl den biter. Premiärhugget blir i en fallen frusen tall och det känns som att detta kan bli en trogen vän på framtida skogsturer. Men först skall jag skärpa eggen än mer samt tillverka ett eggskydd i läder.
Om du vill veta mer om Säteryxan, klicka HÄR.
In English
Viksåg Silky Super Accel 21
Super Accels handtag består av en aluminiumram med ett gummerat grepp. Hål för fånglina finns och bladspärren består av en tangentlösning som låser bladet då det fällts ut. Bladet har två olika uttag för spärren, vilket gör att jag kan låsa bladet i två olika vinklar beroende på vilken arbetsställning jag föredrar. Bladet är ej spärrat av bladspärren i infällt läge, men friktionen håller ändå bladet infällt på ett tryggt vis. Bladet fäster in i handtaget med ett väl dimensionerat skruvförband, vilket möjliggör bladbyte vid behov.
Jag har nu använt denna såg till och från sedan 2011 och jag är mycket nöjd med vad den presterar. Förutom god kapkapacitet så uppskattar jag Super Accels slimmade form och lätta aluminiumram.
Läs även gärna mina recentioner av Silky Pocket Boy 130 och Silky Ultra Accel 240 Curve.
Specifikationer
Tillverkare: Silky, Japan
Modell: Super Accel 21
Bladmaterial: Stål
Bladlängd: 207 mm
Bladtjocklek: 1,38 mm
Bladbredd: 36,25 mm
Tandning: 7,5/30mm
Utfälld längd: 436 mm
Hopfälld längd: 239 mm
Handtagsmaterial: Aluminium och gummi
Handtagstjocklek: 21,2 mm
Vikt: 200 g
Cirkapris: 405 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Grönyte-Konsult
In English
EKA Swede 38
EKA Swede 38 är en klassisk fällkniv formgiven av vår svenska Prins Sigvard Bernadotte år 1968. Denna fina lilla kniv är ett vanligt inslag i det svenska folkhemmet. Den rena designen på akrylat-skollorna ger kniven en futuristisk look á la 60-tal. Det tunna bladet kan vid en första blick se en aning vekt ut, men styrkan och skärpan är mycket god. Mässingsskruvarna gör det enkelt att plocka isär kniven för rengöring. Jag fick denna kniv av en omtänksam släkting på 80-talet och jag använder den fortfarande ofta som den praktiska och enkla EDC som den är.
Specifikationer Bladmaterial: Rostfritt Sandvikstål 12C27 58 Rockwell C
Bladlängd: 80 mm
Bladtjocklek: 2,8 mm
Knivlängd: 114 mm / 184 mm
Handtagstjocklek: 14,7 mm
Knivvikt: 74 g
Ca. pris: 300 kr (Sverige 2013)
In English
Opinel No 10
Den traditionella franska kniven Opinels historia härstammar från 1800-talet. Fällknivserien No 1 till No 13, även kallad Tradition, bygger på ett enkelt och stilrent koncept. Det jag gillar speciellt hos Opinels fällknivar att de är lätta och har ett tunnt knivblad. Knivarna levereras vanligtvis antingen med ett blad av kolstål, eller som på denna kniv rostfritt Sandvik-stål. Bladets låsmekanism består av en robust vridring som fixerar bladet mycket effektivt. Enligt fransmännen så är detta självklart den ultimata allroundkniven, lika väl som vi svenskar anser detsamma om vår kära Morakniv.
Specifikationer
Längd: 230 mm / 131 mm
Blad: 98 mm långt och 2 mm tjockt blad av rostfritt Inox Sandvik stål
Vikt: 70 g
Handtag: Bokträ med naturlig finish
Du kan läsa mer om Opinel och deras knivar i en artikel i Vapentidningen nr 1 - 2015 skriven av undertecknad.
In English
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)