Fällkniven F1

Allas vår kära F1:a har nu fyllt 20 år som knivmodell, och vad passar väl ej bättre än att inkludera denna moderna klassiker i mitt bushcraftknivtest. Testet innefattar 15 olika robusta skogsknivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. Låt oss nu blicka tillbaka över de 20 åren som gått och därefter kika närmre på själva kniven.




Historia
1995 antogs knivmodellen Swedish Pilot Survival Knife F1 som Svenska Försvarets officiella överlevnadskniv. Kniven ingår i stridsflygprojektet JAS 39 Gripen och under augusti månad 1995 levererade den svenska knivtillverkaren Fällkniven AB den första sändningen av F1-knivar till det Svenska Försvaret. Sedan 1984 hade då familjeföretaget erbjudit knivar från olika tillverkare, en rörelse som år 1987 övergick till en produktion av egendesignade produkter. F1:an tog åtta år att utveckla och blev startskottet till en spännande global succéhistoria för det lilla knivföretaget i Norrbotten, med Peter Hjortberger i spetsen. Kniven har i princip sett likadan ut genom åren, sånär som på vissa förändringar i materialval och eggprofil. Den första versionen av F1:an hade ett knivblad av stålet ATS34 med en flatslipad dubbelegg och tillverkades i Tyskland fram till år 1997. Därefter övergick man till ett VG10-stål från Japan, och i samma veva förlängde man tången för att ge en utstickande pommel vid handtagets bakkant. Tre år senare, år 2000, introducerade man den konvexa eggen på F1:an och 2002 fick knivbladet det laminerade VG10-stålet som än i dag nyttjas. Även det mer exklusiva laminerade pulverstålet 3G erbjuds i F1:an och nu till 20-årsjubileet så kommer F1:an att även bli tillgänglig i ett laminerat koboltstål. I dag erbjuder Fällkniven ett stort utbud av knivmodeller, i olika storlekar, men det är fortfarande modell F1 som är företagets storsäljare. Knivarnas goda hållbarhet och höga kvalitet har gjort att även US Marines, US Navys och andra specialförband världen över numera har valt F1:an som sin officiella överlevnadskniv.




F1:ans design
Det 100 mm långa och 4,4 mm tjocka droppointbladet har en konvex egg som formats för hand. Knivbladets bredd är cirka 27 mm, erbjuds i tre olika sorters rostfria specialstål och kan även fås med en svart ytbehandling av materialet CeraCoat 8H. Kniven har en full tånge som täcks av det gummerade handtaget i materialet Thermorun. Eftersom den fulla tången på standard-F1:an ej är helt synlig (rygg och mage täckt av tunt lager gummi) så skyddas eventuell bar hud från köldskador vintertid. Tången sticker ut i handtagets bakkant och kan användas som krossare eller som hjälp vid hamring. Handtaget är endast cirka 16 mm tjockt och knivens vikt är 148 g. F1-knivarna du ser i denna artikel har det japanska Hattori-stålet i bladet. Laminatet bestå av en hårdare kärna av VG10-stålet omslutet av det korrosionsståliga 420J2-stålet.




Uppifrån och ned: Cold Steel Master Hunter, Fällkniven F1 och Morakniv Bushcraft Black


Slidor
Till kniven F1 erbjuds tre olika standardslidor, täckt läder (L), öppen läder (O) och zytel (Z). Den öppna läderslidan låter kniven bäras lågt hängande och de andra två ger kniven en högre position på bältet. Vid kötthantering kan zytelslidan vara att föredra då denna erbjuder enklast rengöring med sin dränerade hårdplastslida. Fällknivens läderslidor är som alltid av mycket trevlig kvalité men zytelslidan har fått en del kritik genom åren för att vara för enkel och oflexibel. Denna kritik har nu Fällkniven tagit till sig och i den kommande Pro-serien av kniven så kommer zytelslidan att vara uppdaterad och bland annat MOLLE-kompatibel. Själv har jag ett exemplar av varje standardslida samt en egenmodifierad täckt läder jag gjort till en öppen. Detta gör att jag har fyra olika F1-slidor att välja mellan beroende på aktivitet.






Exklusiva varianter 
Då och då har mer exklusiva helt handgjorda varianter av F1:an erbjudits. I skrivande stund finns en jubileumskniv med handtagsskollor av Green Micarta (gm). Tidigare tillverkade man en Maroon Micarta (mm) och en Ivory Micarta (im). Dessa vackra knivar tillverkas i begränsad upplaga och trots sin praktiska potential så blir de oftast endast samlarobjekt.

Extrem överlevnadskniv och hyfsad täljare 
Jag uppskattar F1:ans genomtänkta designmix av gammal skandinavisk knivkultur och modern militär robusthet. Knivens balans och behagliga grepp skänker verktyget en stark känsla av gedigenhet och kvalitet. Knivbladets rostfria specialstål håller eggen mycket bra och den konvexa eggprofilen, i kombination med en fånglina, gör faktiskt den relativt lilla F1:an även till en hyfsad huggare. Bladryggens skarpa kanter är mycket effektiva om man önskar nyttja kniven tillsammans med en magnesiumstav. Men samma skarpa rygg kan även göra sig väldigt påtaglig vid nyttjande av stödtumme under slöjdandet. Dock upplever jag att specialstålet och skärpan gör F1:an relativt täljvänlig trots bladtjocklek och eggprofil. Eggskärpan, det diskreta fingerskyddet och det smäckra greppvänliga handtaget skänker en god knivhanering oavsett om det handlar om täljande i trä eller tillvaratagande av vilt. I mitt bushcraftknivtest hamnade F1:an på en 5:e plats av 15. F1:an är en svensk produkt som vi skall vara mycket stolta över.




Specifikationer  
Tillverkare: Fällkniven AB, svenskt familjeföretag med högsäte i Boden och produktion utomlands Modell: F1
Bladmaterial: Rostfritt Laminerat VG10 (HRC 59). Finns även i 3G (HRC 62) samt Kobolt (60 HRC).
Bladlängd: 100 mm
Bladtjocklek: 4,4 mm
Bladbredd: 26,9 mm
Eggprofil: Konvex
Handtagsmaterial: Svart Thermorun (gummi)
Handtagstjocklek: 16,4 mm
Slida: Läder eller zytel
Knivlängd: 214 mm
Knivvikt: 148 g
Totalvikt (kniv och slida): 234 g (öppen läderslida)
Cirkapris: 1376 kr (F1z, Sverige 2016)

Kolla även gärna in min tidningsartikel om F1:an i Vapentidningen nr. 8 - 2015.
För att se övriga inlägg jag skrivit om Fällknivens produkter klicka HÄR.


In English