Benchmade 162 Bushcrafter

I mitt projekt Bushcraftkniven 2015 jämför jag 15 olika robusta skogsknivar för att försöka hjälpa dig och mig själv att komma underfund med vad vi söker i en bushcraftkniv. En av deltagarna i detta projekt är Benchmade 162 Bushcrafter; en nu tre år gammal modell som är väl omtalad bland oss skogsgalningar. Du kan se testet genom att klicka HÄR.




Historia
Det amerikanska företaget Benchmades historia börja år 1979 i Kalifornien då grundaren Les de Asis och hans fru Roberta började marknadsföra Balisong-kniven (Butterfly = Fjäril). Butterfly-kniven härstammar från de Filippinska kampkonsterna, vilket är ett stort intresse hos Les som även själv har Filippinska rötter. Affärerna tog fart och 1990 flyttade så småningom företaget till Oregon, där vi även i dag finner Benchmades huvudkontor och produktion. Företaget har en bred produktportfölj innehållande både fällknivar och fastbladare ämnade för vardag, jakt, friluftsliv, samling och taktiskt bruk. Benchmade experimenterar med olika sorters stålmaterial vilket resulterat i att man i dag totalt erbjuder nio olika bladstål i sina produkter. Benchmade är en premiumtillverkare av knivar som ofta samarbetar med olika kända knivmakare för att bredda sina knivars design. Ett av dessa samarbeten är just kniven 162 Bushcrafter som designats av knivmakaren Shane Sibert. Som knivens namn skvallrar om så är detta en produkt riktad mot den stadigt växande skaran av bushcraftentusiaster som uppskattar en robust kniv för skogsbruk. Då 162 Bushcrafter lanserades år 2013 gjorde även Benchmade detta tydligt genom att publicera en demonstrativ film som påvisar knivens höga hållbarhet.




Design
Kniven har karakteristiska bushcraftdrag i sina linjer med det drygt decimeterlånga droppointbladet och det väl tilltagna handtaget. Det drygt 4 mm tjocka knivbladet med sin fulla tånge är tillverkat av det rostfria stålet S30V. 162:ans eggprofil är en dubbelegg med en flatslipad sekundäregg (Flat Grind) Primäreggen har givits en 30-gradig vinkel för att göra kniven till en bättre täljare, istället för de mer vanliga 40° på en dubbeleggad kniv.




Knivbladets rygg har givits skarpa kanter för att möjliggöra effektiv gnistbildning från magnesiumstav. Ett trevligt exempel på hur Bencmade lyssnar på sina kunder är just denna skarpa bladrygg. Den första batchen av knivmodellen släpptes med en rundare ryggprofil. Men direkt då kunder påpekade deras behov av att använda bladryggen mot sina tänddon uppdaterade man denna detalj. Knivens handtag har en kantig intressant form och de gröna G-10-skollorna skänker såväl ett säkert grepp som en vacker kontrast till de röda vulkaniserade linerserna som gifter samman skollorna med stålet. Handtaget hålls samman av ett sammanpressat förband besående av tre rörnitar i titan, där det bakre hålet är ämnat för en fånglina om så önskas.




Slidan, av drygt tre millimeter tjockt borstat hjortskinn, är utrustad med ett löstagbart plastinlägg, magnesiumstavshållare samt en D-ring för lågt hängande bärning av kniven. Tyvärr medföljer ingen hängögla (dangler) att fästa in i D-ringen, men ett tips är att nyttja en vanlig karbinhake mellan D-ringen och bältet. För högt bärande finns en vanlig bälteshyska på slidans baksida. Kniven säkras i slidan med hjälp av en enkel knäppknappslösning. Slidan hålls samman av stygn och nitar och längst ned på slidan finns ett hål för benrem om så önskas.Tyvärr så har slidan ingen dränering i nederkant, så tänk på att torka av kniven innan du stoppar tillbaka den i slidan. Det finns en Kydex-slida som tillval till 162 Bushcrafter. Det är för övrigt denna slida som medföljer det yngre syskonet 162-1 Bushcrafter som dessutom kommer med ett ljusare sandfärgat handtag. Ser fram mot att även få möjlighet att kolla in Kydex-slidan vid tillfälle.





Robust skogskniv med intressant vinkling
Jag gillar 162 Bushcrafters kraftfulla utstrålning och det är inspirerande av Benchmade och Shane Siberts att de givit kniven en mindre eggvinkel för att gynna täljandet. Tyvärr så hamnar kniven dock endast på en 12:e-plats, relativt de 14 utmanarna i mitt test. Först och främst säger det en hel del om den höga standarden på knivtestdeltagarna. Men det som drar ned just 162:ans totalpoäng är det relativt breda bladet och dess, för mig, för vassa rygg ute vid knivspetsen (sliter på tummen, men går att fixa med smärjelduk). Det kantiga handtaget sliter även onödigt mycket på arbetshänderna vi längre slöjdsessioner. Jag har hört en del negativt om knivens läderslida, men jag gillar slidan. Bortsett från att det är lätt att råka skära i slidlädret under i och urtagande av kniven, så erbjuder läderslidan ett bekvämt och flexibelt bärande. Så är du ute efter en riktigt robust skogs/jakt-kniv med blad av specialstål så kan jag rekommendera att du tar en närmre titt på Benchmade 162 Bushcrafter.



En gruppbild på Benchmade 162 Bushcrafter (mitten), som väger 218 g, tillsammans med två vänner från samma knivmodellssegment. Spyderco FB26G Bushcraft (högst upp) väger 227 g och Casström No.10 Swedish Forest Knife (längst ner) väger 179 g.


Specifikationer
Tillverkare: Benchmade, Oregon USA
Modell: 162 Bushcrafter
Bladmaterial: Rostfritt S30V, 58-60 HRC
Bladtjocklek: 4,2 mm
Bladlängd: 112 mm
Bladbredd: 29,8 mm
Eggprofil: Dubbelegg med en hög planslipad sekundär egg (Flat Grind) och en primäregg med 30° vinkel
Knivlängd: 233 mm
Handtagsmaterial: Grön G-10, röda vulkaniserade liners
Handtagstjocklek: 23,6 mm
Slida: Borstad hjortskinn
Knivvikt: 218 g
Totalvikt (kniv och slida): 292 g
Cirkapris: 2479 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: EQUIPT

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.

Test av viksågar 2015

År 2009 genomförde jag ett uppskattat sågtest på ett antal hopfällbara sågar lämpliga för friluftsbruk. En viksåg är ett mycket praktiskt komplement till din kniv och yxa då du är ute i skog och mark. Ett antal år har gått och antalet sågar har ökat så nu har jag gjort ett nytt viksågstest som jag hoppas du skall finna givande.




Genom åren har jag hunnit bekantat mig med fler sågar än de fyra som deltog i testet för sex år sedan, så årets test innehåller hela 12 stycken viksågar. Jag har behållit de gamla sågarna och adderat nya modeller med tiden. Detta gör att testperioden på nedan sågar spänner sig från två månader upp till sex år. Vissa av sågarna har med andra ord varit med ett tag och det är intressant att se hur pris, kvalitet och hållbarhet går hand i hand. Du kan se det gamla testet genom att klicka HÄR.




Olika sågkoncept
Då det gäller muskeldrivna sågar så finns det ju flera olika koncept; stocksåg, bågsåg, svans, sticksåg och så vidare. Av bågsågen finns det flera intressanta hopmonterbara alternativ för ryggsäcken. Dock kräver de lite mekande samt består av en del lösa komponenter. Ett något mer lättillgängligt alternativ är viksågen vilken skulle kunna beskrivas som en korsning mellan en sticksåg och en fällkniv. Självklart har viksågen, som oftast är mindre, svårt att mäta sig med den större och kraftigare bågsågen. Men smidigheten hos viksågen faller ofta till dess favör i friluftssammanhang. Spännande nog dyker det ständigt upp uppfinningsrika alternativ på sågmarknaden; allt från vajerlösningar till lätta hölstersågar. Ett trevligt exempel på det senare tycker jag är Fiskars grensåg med fast blad 123840. Ett annat intressant alternativ som jag ännu ej haft möjlighet att utvärdera är Casström No.11 Såg.

Viksågens benämningar
Jag vill nämna några ord om benämningsaspekten då det kommer till dessa hopfällbara produkter. Tillverkarna kallar produkterna olika, några exempel är; Grensåg, Hopfällbar såg, Beskäringssåg, Fällsåg, Slaktsåg, Tursåg, Friluftssåg, Ficksåg och så vidare. Bland annat ger sågbladets tandmönster sågen olika egenskaper som i bland återspeglas i sågens benämning. Till exempel lämpar sig en fint mönstrat sågblad (många små tänder) till tillvaratagande och slakt av vilt. En viksåg är en såg som går att vika ihop likt en fällkniv vilket gör det lockande att kalla en sådan såg för en Fällsåg. Men jag väljer att benämna produkten som Viksåg för att undvika förväxlingen med företeelsen att Fälla ett träd.

Genomförande
Jag har aktivt nyttjat dessa sågar under flera olika årstider och bearbetat olika träslag under fältmässiga förhållanden. Har även nyttjat sågarna i jaktsammanhang under tillvaratagande av vilt, men huvudfokus i detta test ligger dock på bearbetning av trä. Under respektive egenskap nedan finner du fler metodbeskrivningar.

Redovisning
Nedan redovisar jag mina testresultat genom en placeringslista samt en tillhörande bild som visar rangordningen mellan sågarna, med avseende på de fyra egenskaperna. Avslutningsvis påvisar jag även mina två personliga favoriter från testet. Istället för att publicera exakta siffror och värden så har jag alltså valt att endast redovisa mina jämförelser i form av en placeringslista.

Testdeltagarna
De sågar som deltagit i detta test är (i alfabetisk ordning):

Bacho Laplander 396-LAP
Biltema Campingsåg 16424
Fiskars Lilla Beskärningssåg
Fiskars Xtract SW73
Fiskars Xtract SW75
Jula Grensåg 702047
Opinel No.18
Opinel No.12
Silky Pocket Boy 130
Silky Super Accel 21 
Silky Ultra Accel 240 Curve
ØYO Slaktsåg

Om du klickar på sågnamnen ovan så länkas du vidare till min recension av respektive såg.

Egenskaper
De fyra egenskaper mitt test i huvudsak tittar på är Kapacitet, Storlek, Vikt och Funktionalitet.

Kapacitet
Med Kapacitet syftar jag på sågens kapförmåga; hur snabbt sågen kapar en gren. Under sluttestet rörande denna egenskap har jag radat upp samtliga sågar och på ett strukturerat vis kapat både färska och torkade ämnen av björk, gran, asp och äppelträ. Grenarna jag kapat under testet har haft en diameter på cirka 30 mm - 100 mm. Jag har strävat efter att såga med samma teknik och kraft, med varje såg, på varje gren. Sedan har jag räknat antalet sågtag respektive såg och gren kräver för en fulländad kapning. Här följer resultatordningen rörande Kapacitet, med den såg som krävde minst antal sågtag för att kapa en gren på plats nummer 1, och så vidare:



  1. Silky Ultra Accel 240 Curve
  2. Silky Super Accel 21 
  3. Opinel No.18
  4. Fiskars Xtract SW75
  5. Bacho Laplander 396-LAP
  6. Silky Pocket Boy 130
  7. Fiskars Lilla Beskärningssåg
  8. Fiskars Xtract SW73
  9. Opinel No.12
  10. Jula Grensåg 702047
  11. Biltema Campingsåg 16424
  12. ØYO Slaktsåg
Not: Samtidigt som jag testade ovan viksågars kapacitet hade jag även en stor bågsåg som referens. Jag kan nämna att bågsågen var dubbelt så effektiv som den mest effektiva viksågen. Att den stora bågsågen var mer effektiv kom ej som någon överraskning med tanke på den större sågkraft samt sågbladslängd som ett sådant full-size-verktyg erbjuder.

Storlek
Här har jag mätt viksågarna med hjälp av tumstock och skjutmått. Den upplevda storleken på sågen beror mycket på designen. En smäcker och lätt såg upplevs ofta mindre än den verkligen är. Men för att rangordna sågarna efter egenskapen storlek har jag valt att titta på den faktiska längden på sågen i hopfällt läge. Nedan resultatlista visar den kortaste sågen (hopfälld) på plats nummer 1, och så vidare:



  1. Opinel No.12
  2. Silky Pocket Boy 130
  3. Fiskars Lilla Beskärningssåg
  4. ØYO Slaktsåg
  5. Fiskars Xtract SW73
  6. Jula Grensåg 702047
  7. Bacho Laplander 396-LAP
  8. Opinel No.18
  9. Silky Super Accel 21 
  10. Biltema Campingsåg 16424
  11. Silky Ultra Accel 240 Curve
  12. Fiskars Xtract SW75

Vikt
Varje såg är vägd på en digital köksvåg, och här följer resultatet, med den lättaste sågen på plats nummer 1, och så vidare:



  1. Fiskars Lilla Beskärningssåg
  2. Opinel No.12
  3. Fiskars Xtract SW73
  4. Silky Pocket Boy 130
  5. Bacho Laplander 396-LAP
  6. Opinel No.18
  7. Silky Super Accel 21 
  8. ØYO Slaktsåg
  9. Jula Grensåg 702047
  10. Fiskars Xtract SW75
  11. Biltema Campingsåg 16424
  12. Silky Ultra Accel 240 Curve

Funktionalitet
Med Funktionalitet syftar jag på mekaniska lösningar, formgivning och materialval. Alla mina erfarenhet av viksågarna, på dessa områden, har jag vävt in i mitt val av favoriter längre ner. En funktion som jag skulle vilja belysa under denna rubrik är dock möjligheten att spärra sågbladet i hopfällt läge. Detta är en trevlig funktion då jag ogärna vill att min såg skall råka veckla ut sig i min väska eller ficka och därigenom eventuellt orsaka en skador. Om sågen ej har en spärrfunktion i hopfällt läge rekommenderar jag dig att då och då dra åt det justerbara ledskruvförband som håller samman handtag och sågblad, för att upprätthålla tillräcklig friktion för att förhindra att bladet fälls ut av sig själv. Sågarna på nedan bild har alla ett dubbelverkande bladlås (låser även bladet i hopfällt läge) och får därför en guldstjärna i kanten.




Jonas favoriter
Baserat på ovan rankingar samt den tid jag spenderat tillsammans med respektive såg så har jag valt ut två favoriter; en favorit för ryggsäcken, och en favorit för fickan. För turer då jag har plats för en såg i ryggsäcken så får mer än gärna Silky Ultra Accel 240 Curve följa med. Ultra Accel är mycket kapabel då det kommer till kapning, inte minst tack vare bladlängd, bladform och greppvänlighet.
För tillfällen då jag föredrar att bära min såg i byx- eller jackfickan så önskar jag en mindre och lättare såg, och då faller mitt val på min gamle trotjänare Fiskars Lilla Beskärningssåg. Trots att denna lilla såg i dag har sex års användande på nacken så håller den fortfarande skärpa och form trots sin ringa vikt (lättast av samtliga testobjekt). Denna såg har nu alltså lyckats kvala in som en favorit två tester i rad.





Jag hoppas att ovan sågtest har givit dig nyttiga tips och inspiration. Glöm inte att även klicka på de länkar du finner i texten ovan för att läsa vidare om respektive såg. Detta sågtest bygger endast på mina egna åsikter och den erfarenhet jag samlat på mig om testobjekten. Om du har input om dessa sågmodeller, eller andra sågar du nyttjar, så får du mer än gärna kontakta mig. Din feedback är alltid varmt välkommen. För mig var det mycket lärorikt att genomföra detta test. Jag ser fram mot Jonas Vildmarks nästa sågtest, och hoppas att det inte skall dröja ytterligare sex år till nästa test.

In English

Fiskars Grensåg med fast blad 123840

I mina sågtester så har alltid Fiskars hopfällbara sågar presterat mycket bra. Denna Fiskars-såg, med ett fast blad, är ett mycket intressant alternativ för tillfällen då jag känner att jag har tillräckligt med plats i, eller utanpå, min ryggsäck för att ta med mig en ickehopfällbar såg. Jag vill beskriva sågen som en grovtandad sticksåg med ett böjt SoftGrip-handtag, med tillhörande dränerad plastslida.




Det relativt långa sågbladet ger en mycket hög kapkapacitet, vilken en viksåg har svårt att mäta sig med. Dessutom är Grensåg 123840 lättare än flera av de större viksågarna. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Sågens behagligt böjda handtag är utrustat med ett hål för fånglina om så önskas. Plastslidan är praktisk och lätt att rengöra. Dock är slidans snabbkopplingsögla, för infästning på bälte eller knapp, aningen vek, så jag föredrar som sagt att bära denna såg i eller på min ryggsäck.
Fiskars grensåg med fast blad är ett trevligt mellanting mellan en fullstorlekssåg och en viksåg.




Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea
Modell: Grensåg med fast blad 123840
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 325 mm
Bladtjocklek: 1 mm
Bladbredd: 39,7 mm
Såglängd: 499 mm
Totallängd (såg i slida): 502 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi (SoftGrip)
Handtagstjocklek: 24 mm
Slidmaterial: Plast
Slidtjocklek: 2,25 mm
Slidvikt: 82 g
Sågvikt: 190 g
Totalvikt (såg och slida): 272 g
Cirkapris: 487 kr (Sverige 2015)

In English

Opinel No.18 Såg

Den anrika knivtillverkaren Opinel erbjuder i dag två modeller av viksågar; en stor (No.18) och en liten (No.12). Den stora sågen presterade mycket bra i mitt senaste test av viksågar. Då det kom till kapkapacitet hamnade Opinels såg No.18 på en hedersgivande tredjeplats, av en skara av 12 stycken viksågar. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR. Jag uppskattar Opinels enkelhet och funktionalitet. Sågarna bygger på samma princip som de populära fällknivarna; ett cylindriskt trähandtag med en fjäderlös fällmekanism som fäster in ett tunt blad av Sandvikstål. Sågens drygt 18 cm långa sågblad kan låsas stumt i öppet läge, genom en effektiv spänneslösning. Bakänden på handtaget av bokträ är väl tilltaget och har ett hål för infästning av en fånglina om så önskas. Opinel är ju kanske mest kända för sin ursprungsmodell av fällkniv kallad No.08.




Opinel erbjuder även ett utbytesblad till Såg No.18 som reservdel. Jag tycker att det är trevligt att man erbjuder reservdelar då detta rimmar väl med Opinels hållbarhetsprofil (sustainability).




Opinel såg No.18 är en mycket kapabel och trevlig såg. Om jag skall tvinga mig själv till att klaga på något; så tycker jag att bakänden av greppet hade kunna varit aningen smäckrare. Men om jag skulle känna att detta är ett problem skulle jag enkelt kunna forma om handtaget själv då det solida handtaget är tillverkat av ett homogent stycke trä. Ta gärna även en titt på Opinels lilla viksåg No.12.




Specifikationer
Tillverkare: Opinel, franskt företag med bas i Savoieområdet
Modell: No.18 Såg
Bladmaterial: Rostfritt 12C27 Sandvikstål med 0,40% inblandat kol
Bladlängd: 183 mm
Bladtjocklek: 0,95 mm
Bladbredd: 34,75 mm
Utfälld längd: 407 mm
Hopfälld längd: 237 mm
Handtagsmaterial: Bokträ
Handtagstjocklek: 27,2 mm
Vikt: 179 g
Cirkapris: 619 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Sundqvist

In English

Fiskars Xtract SW75 Stor grensåg

Fiskars lilla grensåg Xtract SW73 är en mycket trevlig såg som placerat sig väl i mitt viksågstest.
Xtrac SW75 är en större variant på småsyskonen SW72 och SW73. Om du vill läsa om hur Fiskars stora grensåg Xtract SW75 stod sig i mitt senaste viksågstest så skall du klicka HÄR.




Jag gillar Fiskars designkoncept då det kommer till dessa hopfällbara sågar med teleskopfunktion. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses stumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska.




Jag är imponerad av Xtract SW73:an och dess föregångare då det kommer till effektivitet och comfort. Dock verkar inte riktigt de mindre sågarnas mekaniska koncept fungera riktigt lika bra i denna uppskalade variant. Xtract SW75 ger en imponerande räckvidd och kapförmåga, men då jag sågar uppstår lätt vibrationer i sågbladet under sågskärets dragfas. Vibrationerna fortplantar sig sedan till det ihåliga resonansgivande handtaget. Dessutom ger inte den annars så effektiva snabblåsningen av bladet samma stumma känsla som SW75:ans småsyskon. Xtract SW75 placerar sig högt i mitt sågtest med avseende på god kapkapasitet, men tyvärr drar ovan vibrationsföreteelse ned helhetsintrycket på denna annars mycket trevliga såg.




Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea
Modell: Xtract SW75 Stor grensåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 252 mm
Bladtjocklek: 1,1 mm
Bladbredd: 33,93 mm
Utfälld längd: 552 mm
Hopfälld längd: 335mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi (SoftGrip)
Handtagstjocklek: 24,8 mm
Vikt: 249 g
Cirkapris: 459 kr (Sverige 2015)

In English

Bahco Laplander 396-LAP Hopfällbar såg

Laplandersågen har vid detta lag gått och blivit en klassiker, inte minst bland oss Bushcraft-entusiaster har den blivit något av en favorit. Förutom sågens goda kvalitet så kan en annan bidragande faktor till denna popularitet vara att Bahco saluför denna såg som ena hälften av ett friluft/jakt-kit benämnt Lap-Knife. Paketet innehåller en Laplandersåg och en Bahco-brandad Companion-kniv från Bushcraft-rosade Morakniv. Denna såg är en av deltagarna i mina sågtester och om du vill se mitt senaste viksågstest så ska du klicka HÄR.




Sågen Laplander har en trevlig och behaglig design. Bladspärren är dubbelverkande vilket känns tryggt då det minskar risken att sågen av misstag fälls ut i ryggsäcken eller i fickan. Tyvärr finns dock ett litet rörelseglapp höjdledes, mellan blad och handtag, i utfällt låst läge. Men detta har jag hittills ej lidit av under mitt användande av sågen. Bladet som har en pulverlackerad skyddande ytbehandling är infäst i handtagets plastram via ett kraftigt skruv- och mutterförband. Detta gör att du enkelt kan byta blad på sågen om det skulle behövas, utbytesblad finns att köpa som reservdel. Det gummerade handtaget ger ett bra grepp och medföljer gör även en fånglina av läder.




Denna såg har jag nu använt under sex års tid och jag är mycket nöjd med den. Ett tips är dock att på något sätt märka upp sågen för att undvika att tappa bort den ute i skogen. Det svarta sågbladet och det mörkgröna greppet gör att sågen är väl kamouflerad då den ligger på mossa och granris i skogen. En färggladare fånglina kan vara ett sätt att avhjälpa detta. I mina viksågstester så har sågen placerat sig bra gällande kapkapacitet. Sågbladets tandmönster är dock av den tätare sorten vilket oftast betyder en högre effektivitet på torra och hårda material. Men jag tycker att Laplanders tandmönster skulle kunna benämnas som ett mellanting, vilket gör att sågen är en allroundsåg som funkar bra både på färskt och torrt trä samt ger ett trevligt snitt i viltet under jaktens slakt. Något som ytterligare stärker tesen om att Laplander verkligen är en allroundsåg är det faktum att sågen placerade sig i mitten (bland 12 sågar) i viksågstestets samtliga fyra egenskapsmoment.




Specifikationer
Tillverkare: Bahco, svenskt företag som numera ägs av franska SNA Europe
Modell: Laplander 396-LAP
Bladmaterial: Tandspetshärdat stål med pulverlackerad yta
Bladlängd: 179 mm
Bladtjocklek: 1,18 mm
Bladbredd: 36,2 mm
Utfälld längd: 402 mm
Hopfälld längd: 232 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 22,55 mm
Vikt: 182 g
Cirkapris: 449 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Denna såg kommer från Järnia (2009)

In English

Ficksåg Silky Pocket Boy 130

Silky har tillverkat sågar i Japan sedan 1919. Sedan 1991 har Grönyte-Konsult AB haft agenturen för Silkys sågar här i Skandinavien. Pocket Boy 130 är Silkys minsta hopfällbara såg och i mitt senaste test av viksågar kvalade Pocket Boy in som en av de absolut minsta sågarna, med avseende på hopfälld längd. Silky Pocket Boy 130 är bara en ynka millimeter längre (hopfälld) än testets minsta såg Opinel No.12. Men till sin fördel har Pocket Boy ett 11 mm längre sågblad än Opinel No.12. Om vi håller oss kvar en stund vid mitt senaste viksågstest, så skulle jag villja ge Pocket Boy titeln som testets mest effektiva såg, av de 12 testade sågarna, med avseende på förhållandet mellan storlek och kapkapacitet. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Silky Pocket Boys handtag består av en stålram med ett gummerat grepp. Hål för fånglina finns och bladspärren består av en tangentlösning som låser bladet då det fällts ut. Bladet har två olika uttag för spärren, vilket gör att jag kan låsa bladet i två olika vinklar beroende på vilken arbetsställning jag föredrar. Bladet är ej spärrat av bladspärren i infällt läge, men friktionen håller ändå bladet infällt på ett tryggt vis. I utfällt spärrat läge finns ett litet bladspel i höjdled, men glappet är minimalt och ej störande. Bladet fäster in i handtaget med ett väl dimensionerat skruvförband, vilket möjliggör bladbyte vid behov. Sågen finns i olika färger; denna beskäringsversion finns med rött eller svart handtag. En snickerivariant med ett blad med ett tätare tandmönster finns i färgerna blå eller gul. Ett enklare hölster av transparent hårdplast levereras med sågen. Jag kan även nämna att det finns en längre Pocket Boy med ett 170 mm långt sågblad.




Jag har nu använt Silkysågar till och från sedan 2011 och jag är mycket nöjd med vad de presterar.
Läs även gärna mina recensioner av Silky Super Accel 21 och Silky Ultra Accel 240 Curve.




Specifikationer
Tillverkare: Silky, Japan
Modell: Pocket Boy 130
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 133 mm
Bladtjocklek: 1,18 mm
Bladbredd: 35,3 mm
Utfälld längd: 291 mm
Hopfälld längd: 166 mm
Handtagsmaterial: Stål och gummi
Handtagstjocklek: 21,9 mm
Vikt: 173 g
Cirkapris: 330 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Grönyte-Konsult

In English

Fiskars Lilla beskräringssåg

Denna lilla viksåg, eller snarare teleskopiska såg, blev min favorit i det viksågstest jag genomförde år 2009. Sågen har fått hänga med sedan dess och numera har denna modells design uppdaterats något till den såg som Fiskars erbjuder i dag; modellen Xtract SW73. I år 2015 har jag genomfört ytterligare ett test av viksågar och även denna gång hamnade denna gamla version av Fiskars lilla beskärningssåg som en av favoriterna. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Sågens konstruktion är enkel och robust trots sågens ringa vikt. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt och grovtandat sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses sumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska. För tillfällen då jag vill bära sågen på mitt bälte så medföljde en bältesögla i hårdplast som kan snabbinfästas på sågens handtag med en vridande rörelse.




Till en början var jag skeptisk till om hårdplastens något sträva yta kunde erbjuda ett tillräckligt gott grepp under väta. Men nu efter sex års testande i fält kan jag inte klaga på detta. Med åren har sågbladet böjt sig en aning, men det är absolut inget som stör mig eller sågens funktionalitet. Tvärt om är jag mycket imponerad av hur mycket detta tunna lilla sågblad pallar med. Det är starkt av denna gamla såg att även nu i mitt senaste sågtest till och med lyckas slå (om ens med en hårsmån) sitt fem år yngre syskon då det kommer till kapkapacitet.




Denna sågs styrka ligger i dess robusta lösning, låga vikt och goda kapkapacitet. Vid tillfällen då jag vill bära en såg i min jack- eller byxficka så faller mitt val på denna som min favorit.

Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea (ovan såg är tillverkad i Finland)
Modell: Liten beskärningssåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 161 mm
Bladtjocklek: 1 mm
Bladbredd: 28,18 mm
Utfälld längd: 354 mm
Hopfälld längd: 197 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast
Handtagstjocklek: 19,6 mm
Vikt: 95 g
Cirkapris: 169 kr (Sverige 2009)

In English

Fiskars Xtract SW73 Liten grensåg

Fiskars Lilla Beskärningssåg av teleskopmodell blev en av mina favoriter redan under mitt första test av viksågar år 2009. Sedan dess har Fiskars uppdaterat den lilla sågen både till design och benämning, nu heter modellen Xtract SW73. Uppdateringarna består i ett något biffigare handtag som nu även inkluderar gummiinlägg för ett säkrare grepp, samt en karbinkrok i ena ändan, vilken möjliggör att jag kan haka fast sågen i byxan eller på ryggsäcken i hopfällt läge. Om du vill läsa om hur SW73:an stod sig i mitt senaste viksågstest så skall du klicka HÄR.




Sågens konstruktion är enkel och robust trots dess ringa vikt. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt och grovtandat sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses stumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska.




Jag är imponerad av Xtract SW73:ans föregångare och denna nya version ser ut att nyttja samma sågblad som sitt äldre syskon. Tyvärr har jag sett en tendens till att cirka 1 cm av toppen på mitt sågblad böjt sig en aning efter en tids användande. Dock är detta inget som hämmar denna trevliga sågs kapacitet. Xtract SW73:ans styrka ligger i dess låga vikt och goda kapkapacitet. Nämnas bör att Fiskars även erbjuder ytterligare en version av denna såg, Fiskars Xtract SW72 Snickarsåg. 72:an är utrustad med ett mer fintandat sågblad, bäst lämpad för hårda material. Jag har ännu ej testat denna såg, men misstänker att den skulle vara mycket trevlig jaktsåg att nyttja i samband med tillvaratagande av viltet. Fiskars Xtract SW73 är ett effektivt och trevligt verktyg som ryms fint i större fickor under skogsturen.




Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea
Modell: Xtract SW73 Liten grensåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 161 mm
Bladtjocklek: 1 mm
Bladbredd: 28,18 mm
Utfälld längd: 355 mm
Hopfälld längd: 197 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi (SoftGrip)
Handtagstjocklek: 21,45 mm
Vikt: 116 g
Cirkapris: 349 kr (Sverige 2015)

In English

Opinel No.12 Såg

Den anrika knivtillverkaren Opinel erbjuder i dag två modeller av viksågar; en stor (No.18) och en liten (No.12). Den lilla sågen är en lätt och smidig såg som ryms fint i en ficka. Denna såg var den minsta deltagaren, med avseende på hopfälld längd, som deltog i mitt senaste test av viksågar. Du kan se hela testet genom att klicka HÄR. Jag uppskattar Opinels enkelhet och funktionalitet. Sågarna bygger på samma princip som de populära fällknivarna; ett cylindriskt trähandtag med en fjäderlös fällmekanism som fäster in ett tunt blad av Sandvikstål. Det drygt 12 cm långa sågbladet kan låsas stumt, både i stängt och i öppet läge, genom låsringen kallad Virobloc (Opinels patent). I änden på handtaget av bokträ finns ett hål för infästning av en fånglina om så önskas. Opinel är ju mest känd för sin ursprungsmodell av fällkniv kallad No.08.




Såg No.12 saluförs dels som ensam produkt, men också som en del av Opinels trädgårdsset, där sågen får sällskap av två fällknivar.




Jag tycker att Opinel No.12 är en mycket trevlig liten såg. Den har även blivit en favorit hos min 3-åriga dotter Sonia då vi övar snideri tillsammans. Men för tillfällen då jag vet att det är mer omfattande sågning som stundar så väljer jag hellre en såg med ett längre blad. Ta gärna även en titt på Opinels stora viksåg No.18.




Specifikationer
Tillverkare: Opinel, franskt företag med bas i Savoieområdet
Modell: No.12 Såg
Bladmaterial: Rostfritt 12C27 Sandvikstål med 0,40% inblandat kol
Bladlängd: 122 mm
Bladtjocklek: 0,8 mm
Bladbredd: 24,8 mm
Utfälld längd: 288 mm
Hopfälld längd: 165 mm
Handtagsmaterial: Bokträ
Handtagstjocklek: 26,15 mm
Vikt: 109 g
Cirkapris: 300 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Sundqvist

In English

Jula Grensåg 702047

För oss Skogsmullar så finns det ju en hel del kul att botanisera bland hos de nischade lågprisvaruhusen. Numera finns en större bredd av kvalité på dessa varuhus varor då man saluför olika prestandasteg på de flesta produkterna. I dag kan du se märkesprodukter sida vid sida med varuhusets egna något billigare varumärke. Denna viksåg är ett exempel på detta, det är Julas Grensåg 702047, som då jag köpte den år 2009 inte var brandad på något vis. Men samma såg finns att finna på Jula i dag brandad med Hard Head. En låg prislapp är inte alltid synonymt med en dålig kvalitet, och det är därför jag alltid tycker att det är intressant att ta med ett antal billigare alternativ i mina produkttester. Denna såg från Jula har nu deltagit i två av mina tester av viksågar. Du kan se hur denna såg stod sig i mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Det jag gillar bäst med denna såg, förutom prislappen, är det frikostigt gummerade handtaget. Ytterligare ett plus får Julas såg för den dubbelverkande bladspärren som, även om den inte ger en helt stum inlåsning, faktiskt på ett säkert vis även låser bladet från att fällas ut under transport..
Längst bak på det gällt röda handtaget finns ett hål för fånglina för den som så önskar.




Jag har nu använt denna såg under sex års tid och tyvärr har sågens kapkapacitet sakta avtagit med åren. Troligen är det denna sågs låga prislapp som fått styra sågbladets kvalitet. Tyvärr tror jag ej att Jula saluför utbytesblad till denna såg, trots att resten av sågen fortfarande håller ett hyfsat skick.
Även om denna såg ej presterade så bra i mitt senaste viksågstest så tycker jag ändå att jag fått mycket såg för de 59 kronor jag lade ut för den år 2009.




Specifikationer
Tillverkare: Jula, svenskt företag med tillverkning utomlands
Modell: Grensåg 702047
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 179 mm
Bladtjocklek: 1,11 mm
Bladbredd: 35,5 mm
Utfälld längd: 401 mm
Hopfälld längd: 226 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 24 mm
Vikt: 223 g
Cirkapris: 85 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Denna såg kommer från Jula (2009)

In English

Biltema Campingsåg 16424

För oss Skogsmullar så finns det ju en hel del kul att botanisera bland hos de nischade lågprisvaruhusen. Numera finns en större bredd av kvalité på dessa varuhus varor då man saluför olika prestandasteg på de flesta produkterna. I dag kan du se märkesprodukter sida vid sida med varuhusets egna något billigare varumärke. Denna viksåg är ett exempel på detta, det är Biltemas Campingsåg 16424. En låg prislapp är inte alltid synonymt med en dålig kvalitet, och det är därför jag alltid tycker att det är intressant att ta med ett antal billigare alternativ i mina produkttester. Denna såg från Biltema har deltagit i två av mina tester av viksågar. Du kan se hur sågen stod sig i mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Biltemas Campingsåg är en relativt stor pjäs, men den slanka utformningen gör den smidig. Det gälla röda plasthandtaget gör att sågen syns väl ute i skogen, i händelse av att du lägger ifrån dig den på mossa och granris. Handtagets gummiinlägg ger ett stadigt grepp, och hål för fånglina finns längst bak på handtaget. Det långa sågbladet har ingen bladspärr i hopfällt läge och om bladmuttern ej då och då dras åt kan sågen riskera att fällas ut i ryggsäcken eller i fickan. I utfällt och låst läge ger bladspärren en stum och mycket trevlig låsning. Spärren på Biltemas såg bygger på samma låsningsprincip som Opinels lösning på såg No.18.




Jag har nu använt denna såg under sex års tid och tyvärr har sågens kapkapaciteten sakta avtagit med åren. Troligen är det denna sågs låga prislapp som fått styra sågbladets kvalitet. Tyvärr tror jag ej att Biltema saluför utbytesblad till denna såg, trots att resten av sågen fortfarande håller ett hyggligt skick. Även om denna såg ej presterar så bra i mitt senaste viksågstest så tycker jag ändå att jag fått mycket såg för de 75 kronor jag lagt ut för den.




Specifikationer
Tillverkare: Biltema, svenskt detaljhandelsföretag
Modell: Campingsåg 16424
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 229 mm
Bladtjocklek: 1,16 mm
Bladbredd: 36 mm
Utfälld längd: 513 mm
Hopfälld längd: 295 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 25,9 mm
Vikt: 255 g
Cirkapris: 75 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Denna såg kommer från Biltema (2008)

In English

Viksåg Silky Ultra Accel 240 Curve

Sedan 1919 har Silky tillverkat sågar i Japan. Sedan 1991 har Grönyte-Konsult AB haft agenturen för Silkys sågar här i Skandinavien. Ultra Accel 240 Curve är en av Silkys största hopfällbara sågar och i mitt senaste test av viksågar positionerade sig Ultra Accel som vinnare med avseende på kapkapacitet. Denna såg är en av mina absoluta favoriter för tillfällen då jag vill ha en kapabel såg i ryggsäcken. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Sågens handtag består av en stålram med ett gummerat grepp. Hål för fånglina finns och bladspärren består av en tangentlösning som låser bladet då det fällts ut. Bladet har två olika uttag för spärren, vilket gör att jag kan låsa bladet i två olika vinklar beroende på vilken arbetsställning jag föredrar. Bladet är ej spärrat av bladspärren i infällt läge, men friktionen håller ändå bladet infällt på ett tryggt vis. Bladet fäster in i handtaget med ett väl dimensionerat skruvförband, vilket möjliggör bladbyte vid behov. I utfällt läge har sågbladet ett mycket litet spel i höjdled, dock inget som stör mig. På Ultra Accel 240 Curve är sågbladet bågformat, men det finns även en Ultra Accel med rakt eller Taiko blad för den som så önskar. Jag har ännu ej hunnit utvärdera dessa varianten, men kolla gärna in Silky Ultra Accel 240 Straight och Silky Ultra Accel 240 Taiko.




Ultra Accel Curve är ett mycket trevlig verktyg för tillfällen då robusthet och kapacitet prioriteras framför låg vikt och volym. Jag har nu använt Silky-sågar sedan 2011 och jag är mycket nöjd med vad den presterar. Läs även gärna mina recensioner av Silky Pocket Boy 130 och Silky Super Accel 21.




Specifikationer
Tillverkare: Silky, Japan
Modell: Ultra Accel 240 Curve
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 248 mm
Bladtjocklek: 1,38 mm
Bladbredd: 41,55 mm
Utfälld längd: 525 mm
Hopfälld längd: 296 mm
Handtagsmaterial: Stål och gummi
Handtagstjocklek: 23,8 mm
Vikt: 295 g
Cirkapris: 485 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Grönyte-Konsult

In English

ØYO Slaktsåg

Norska verktygstillverkaren ØYO har en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1882. Bland deras produktutbud finner du sågar, knivar, yxor, med mera. Denna ØYO slaktsåg var en av deltagarna i mitt senaste test av viksågar. Då mitt sågtest fokuserar på kapning av färskt och torrt trä så placerade sig denna fintandade såg tyvärr lågt. Denna såg hade testets mest fintandade tandmönster, optimerat för kapning av hårda material som till exempel ben i samband med tillvaratagande av vilt. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.




Sågens uppbyggnad påminner mycket om en lock back-fällknivs design. Handtaget består av en stålram med plastskollor med gummiinlägg. Handtaget hålls samman av ett torxskruvförband och hål för fånglina saknas. Bladspärren låser endast bladet i fullt utfällt läge, ej i hopfällt läge. Ett litet spel i höjdled mellan blad och handtag finns i låst läge, men glappet är dock överkomligt.




Det jag uppskattar med denna såg är den smäckra designen vilken möjliggör ett trevligt bärande i fickan. Dock är sågen relativt tung för sin storlek. Tyvärr så är detta inte en såg jag väljer på turer då jag behöver en allroundsåg, men den ett mycket bra hjälpmedel i samband med jaktens slakt.




Specifikationer
Tillverkare: ØYO, Norge
Modell: Slaktsåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 177 mm
Bladtjocklek: 1,55 mm
Bladbredd: 29,5 mm
Utfälld längd: 380 mm
Hopfälld längd: 208 mm
Handtagsmaterial: Stål, plast och gummi
Handtagstjocklek: 18 mm
Vikt: 203 g
Cirkapris: 249 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: XXL sport och vildmark

In English