Historia
Det amerikanska företaget Benchmades historia börja år 1979 i Kalifornien då grundaren Les de Asis och hans fru Roberta började marknadsföra Balisong-kniven (Butterfly = Fjäril). Butterfly-kniven härstammar från de Filippinska kampkonsterna, vilket är ett stort intresse hos Les som även själv har Filippinska rötter. Affärerna tog fart och 1990 flyttade så småningom företaget till Oregon, där vi även i dag finner Benchmades huvudkontor och produktion. Företaget har en bred produktportfölj innehållande både fällknivar och fastbladare ämnade för vardag, jakt, friluftsliv, samling och taktiskt bruk. Benchmade experimenterar med olika sorters stålmaterial vilket resulterat i att man i dag totalt erbjuder nio olika bladstål i sina produkter. Benchmade är en premiumtillverkare av knivar som ofta samarbetar med olika kända knivmakare för att bredda sina knivars design. Ett av dessa samarbeten är just kniven 162 Bushcrafter som designats av knivmakaren Shane Sibert. Som knivens namn skvallrar om så är detta en produkt riktad mot den stadigt växande skaran av bushcraftentusiaster som uppskattar en robust kniv för skogsbruk. Då 162 Bushcrafter lanserades år 2013 gjorde även Benchmade detta tydligt genom att publicera en demonstrativ film som påvisar knivens höga hållbarhet.
Design
Kniven har karakteristiska bushcraftdrag i sina linjer med det drygt decimeterlånga droppointbladet och det väl tilltagna handtaget. Det drygt 4 mm tjocka knivbladet med sin fulla tånge är tillverkat av det rostfria stålet S30V. 162:ans eggprofil är en dubbelegg med en flatslipad sekundäregg (Flat Grind) Primäreggen har givits en 30-gradig vinkel för att göra kniven till en bättre täljare, istället för de mer vanliga 40° på en dubbeleggad kniv.
Knivbladets rygg har givits skarpa kanter för att möjliggöra effektiv gnistbildning från magnesiumstav. Ett trevligt exempel på hur Bencmade lyssnar på sina kunder är just denna skarpa bladrygg. Den första batchen av knivmodellen släpptes med en rundare ryggprofil. Men direkt då kunder påpekade deras behov av att använda bladryggen mot sina tänddon uppdaterade man denna detalj. Knivens handtag har en kantig intressant form och de gröna G-10-skollorna skänker såväl ett säkert grepp som en vacker kontrast till de röda vulkaniserade linerserna som gifter samman skollorna med stålet. Handtaget hålls samman av ett sammanpressat förband besående av tre rörnitar i titan, där det bakre hålet är ämnat för en fånglina om så önskas.
Slidan, av drygt tre millimeter tjockt borstat hjortskinn, är utrustad med ett löstagbart plastinlägg, magnesiumstavshållare samt en D-ring för lågt hängande bärning av kniven. Tyvärr medföljer ingen hängögla (dangler) att fästa in i D-ringen, men ett tips är att nyttja en vanlig karbinhake mellan D-ringen och bältet. För högt bärande finns en vanlig bälteshyska på slidans baksida. Kniven säkras i slidan med hjälp av en enkel knäppknappslösning. Slidan hålls samman av stygn och nitar och längst ned på slidan finns ett hål för benrem om så önskas.Tyvärr så har slidan ingen dränering i nederkant, så tänk på att torka av kniven innan du stoppar tillbaka den i slidan. Det finns en Kydex-slida som tillval till 162 Bushcrafter. Det är för övrigt denna slida som medföljer det yngre syskonet 162-1 Bushcrafter som dessutom kommer med ett ljusare sandfärgat handtag. Ser fram mot att även få möjlighet att kolla in Kydex-slidan vid tillfälle.
Robust skogskniv med intressant vinkling
Jag gillar 162 Bushcrafters kraftfulla utstrålning och det är inspirerande av Benchmade och Shane Siberts att de givit kniven en mindre eggvinkel för att gynna täljandet. Tyvärr så hamnar kniven dock endast på en 12:e-plats, relativt de 14 utmanarna i mitt test. Först och främst säger det en hel del om den höga standarden på knivtestdeltagarna. Men det som drar ned just 162:ans totalpoäng är det relativt breda bladet och dess, för mig, för vassa rygg ute vid knivspetsen (sliter på tummen, men går att fixa med smärjelduk). Det kantiga handtaget sliter även onödigt mycket på arbetshänderna vi längre slöjdsessioner. Jag har hört en del negativt om knivens läderslida, men jag gillar slidan. Bortsett från att det är lätt att råka skära i slidlädret under i och urtagande av kniven, så erbjuder läderslidan ett bekvämt och flexibelt bärande. Så är du ute efter en riktigt robust skogs/jakt-kniv med blad av specialstål så kan jag rekommendera att du tar en närmre titt på Benchmade 162 Bushcrafter.
En gruppbild på Benchmade 162 Bushcrafter (mitten), som väger 218 g, tillsammans med två vänner från samma knivmodellssegment. Spyderco FB26G Bushcraft (högst upp) väger 227 g och Casström No.10 Swedish Forest Knife (längst ner) väger 179 g.
Specifikationer
Tillverkare: Benchmade, Oregon USA
Modell: 162 Bushcrafter
Bladmaterial: Rostfritt S30V, 58-60 HRC
Bladtjocklek: 4,2 mm
Bladlängd: 112 mm
Bladbredd: 29,8 mm
Eggprofil: Dubbelegg med en hög planslipad sekundär egg (Flat Grind) och en primäregg med 30° vinkel
Knivlängd: 233 mm
Handtagsmaterial: Grön G-10, röda vulkaniserade liners
Handtagstjocklek: 23,6 mm
Slida: Borstad hjortskinn
Knivvikt: 218 g
Totalvikt (kniv och slida): 292 g
Cirkapris: 2479 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: EQUIPT
Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i Bushcraft, Överlevnad, Jägarexamen och Motorsågskörkort.