Historia
Även om det kanske är 60-talsknivar som till exempel Buck 110 Folding Hunter eller Buck 119 Special som är Bucks mest kända produkter så sträcker sig företagets historik ända tillbaka till år 1899, då företagets grundare Hoyt H. Buck 10 år gammal blev lärjunge i en smedja i Kansas USA. 1902 uppfinner den unge herr Buck en egen metod för att härda sina knivblad till en hållbarare skärpa och knivmakeriet tar fart. 1949 går den aktade knivmakaren Hoyt ur tiden och hans son Al Buck fortsätter tillverka knivar fram till sin bortgång år 1991. Sedan dess har Als son Chuck Buck och dennes son CJ Buck fört vidare familjetraditionen tillsammans med Paul Bos, som i dag är företagets VD. Ursprungligen levererades Bucks knivblad tillverkade av det rostfria stålet 440C, 1981 byttes materialet till stålet 425M och sedan 1991 har Buck nyttjat sitt kända rostfria stålet 420HC till sina knivar.
679 BuckLite Max Large Knife
Denna kniv är en utmärkt jaktkniv som är ett mycket trevligt val av köttkniv vid de flesta typer av jakt. Inte minst tack vare det behändiga formatet, det tryggt gummerade handtaget och den lättrengjorda slidan. Men efter att jag, ur min knivsamling, valt ut ovan nämnda bushcraftknivtests 15 kandidater, så har denna kniv även fått bita i annat än kött. 679:an har även skött sig bra som bushcraftkniv. Den fulla tången skänker extra styvhet till det relativt tunna och smala handtaget. Den rostfria skålslipade sekundäreggesprofilen täljer hyggligt bra efter att jag vant mig vid dess form. Bladet är 2,8 mm tjockt och 99 mm långt. Kniven finns i två färger (svart och orange) samt med eller utan buköppnarkrok. Den svarta polyesterslidan är kanske inte den vackraste men den fungerar bra. Saknar dock ett dräneringshål nere vid slidans spets.
Prisvärd allroundkniv
Buck 679 är vad jag skulle kalla en tusenkonstnär. Kniven fungerar hyfsat till det mesta, och det är en bedrift. Så för en lagom prislapp (just denna kniv lyckades jag hitta på REA för endast 200 kr) får jag en jaktkniv som fungerar som skogskniv, som även passar bra på fisketuren, samtidigt som den mycket väl skulle kunna kvala in i den så kallade taktiska knivkategorin, i kombination med en kustomslida. BuckLite Max Large har mycket bra förutsättningar för att bli en av mina starkaste favoriter i bushcraftknivtestet, med tanke på att att kniven har det näst kortaste bladet, kniven är den 3:e lättaste samt att kniven har det tunnaste knivbladet. Alla dessa egenskaper tilltalar mig, men då täljande i trä är en stor del av mitt bushcraftande så gör tyvärr knivens asymmetriska design att 679:an hamnar på 15:e plats. Sedan tidigare har jag även mycket god jakterfarenhet av 679:ans mindre syskon Buck 673 BuckLite Max Small Knife. Jag gillar smidigheten i lillasyskonets 2 cm kortare blad.
Under min bushcraftknivtest hann Bucks nya intressanta produkt Buck 863 Selkirk Knife dyka upp på marknaden. Selkirk är en renodlad modern bushcraftkniv som jag ser fram mot att få testa vid tillfälle. Men under det senaste året så tycker jag ändå att 679 BuckLite Max Large Knife har lyckats bära skogsknivsfanan högt med tanke på knivtestets konkurrens. Då jag verkligen gillar Buck 679 så smärtar det mig något att se kniven på testets sistaplats, men alla 15 testknivarna var mycket bra och någon måste ju tyvärr komma sist.
Specifikationer
Tillverkare: Buck Knives Inc, amerikanskt företag med högsäte i Idaho USA
Modell: 679 BuckLite Max Large Knife
Bladmaterial: Rostfritt 420HC-stål, hårdhet 58 HRC
Bladlängd: 99 mm
Bladtjocklek: 2,8 mm
Bladbredd: 30,4 mm
Eggprofil: Dubbelegg med en skålslipar sekundäregg och en primäregg med ca. 30° vinkel
Knivlängd: 218 mm
Handtagsmaterial: Svart Alcryn MPR
Handtagstjocklek: 15,9 mm
Slidmaterial: Svart Polyester
Slidvikt: 37 g
Knivvikt: 118 g
Totalvikt (kniv och slida): 155 g
Cirkapris: 435 kr (Sverige 2015)
Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i Bushcraft, Överlevnad, Jägarexamen och Motorsågskörkort.