Casström No.10 Swedish Forest Knife

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var Casström No.10 Swedish Forest Knife, vilken vi nedan nu skall kika närmre på. Men först vill jag berätta lite om Casström.





Historia 
David Cassini Bäckström är en tredje generationens handelsentreprenör i vackra Lappland. Tillsammans med sin fru startade han år 2007 företaget Casström AB och började erbjuda skandinaviska knivmärken såsom Karesuandokniven och EKA på den engelska marknaden. Affärerna tog fart och efter att David såg ett behov efter en utpräglad bushcraftkniv bestämde han sig för att börja tillverka en egen. Den första versionen av Swedish Forest Knife lanserades hösten 2012. Denna kniv skiljer sig delvis från dagens version. Bland annat hade den första versionen ett kortare handtag med ett mer utpräglat fingerskydd. Efter att man tagit till sig användarnas feedback uppdaterades, i början av 2014, Swedish Forest Knife med ett längre och kraftigare handtag samt en mer användarvänlig slida. Parallellt med sina egna knivar har företaget fortsatt att erbjuda knivar från olika leverantörer samt diverse jakt- och friluftsutrustning. Verksamheten sköts i dag av ett tiotal personer fördelade mellan Sverige och Storbritannien.





Design 
Swedish Forest Knife erbjuds i dag i två olika storlekar och en rad olika kombinationer av stål, eggprofiler och handtagsmaterial. Det går även att få ett rent knivblad för den som önskar färdigställa kniven egenhändigt. Läderslidan kan fås i höger- och vänsterutförande, med eller utan eldstålshållare. Som tillbehör erbjuds en förlängd bältesögla, en så kallad Dangler, för lågt bärande. 
Min kniv har ett 97 mm långt blad av ett 3,7 mm tjockt verktygsstål från Böhler med benämningen K720. Stålet har en hög kolhalt och oljehärdning ger det en hårdhet av 58-60 HRC. Det spjutspetsformade bladet har en skandinavisk egg med en vinkel på 24° och stålet löper genom hela handtagets längd (full tånge). Knivbladets rygg har skarpa kanter passande för den som vill nyttja kniven för att skrapa gnistor från sin magnesiumstav. Handtagets skollor av linoljebehandlat ekträ och svarta liners av epoxybaserad plast hålls på plats av tre mässingsnitar och lim. Kniven levereras med en välgjord slida av 3 mm tjockt vegetabiliskt garvat nötläder. Slidan är utrustad med dräneringshål för fukt samt ett hål för eventuell extraförankring. Slidan är helt i läder, inget plastinlägg nyttjas. En trevlig sak med denna slida är att den även passar flera av mina andra knivar.





Ett namn som förpliktigar
No.10 är en mycket god representant för det jag i dag kallar för en modern bushcraftknismodell. Kniven har stilrena linjer, en jordnär design, är robust och fungerar bra till det mesta. Trots knivens nästan 4 mm tjocka knivblad tycker jag att utformning, eggvinkel och stålval ger en riktigt trevlig täljkniv. Kniven levereras med en bra skärpa redan ur asken, och efter lite eggunderhåll blir den ännu trevligare. Det tjocka bladet, det långa handtaget och knivens tyngd gör faktiskt även No.10 till en hyfsad huggare. Kniven är en av de få scandigrindknivar jag känner mig bekväm att hugga med. Swedish Forest Knife No. 10 väger 179 g och med ett såhär pass tjockt blad så behöver jag inte vara orolig att råka böja det vid kraftig påfrestning. Dock rekommenderar jag aldrig brytande aktiviteter med en kniv. Mina händer uppskattar handtagets något speciella, men mycket ergonomiska, utformning. Formen möjliggör olika sorters grepp på ett funktionellt sätt. Med rätt hantering och underhåll skänker denna prisvärda kniv en robust och mer än livslång skogskamrat. Men man kanske inte skall förvänta sig mindre från en kniv som fått namnet Swedish Forest Knife. Kniven gjorde mycket väl ifrån sig i mitt stora bushcraftknivtest; Casström hamnade på en tredjeplats, vilket är en mycket bra bedrift med tanke på det gentila sällskapet.

Specifikationer  
Tillverkare: Casström AB, svenskt företag med bas i Lycksele 
Modell: No. 10 Swedish Forest Knife, Scandi, artikelnummer: 13101 
Bladmaterial: Kolstål K720 från Böhler, hårdhet 58-60 HRC 
Bladlängd: 97 mm 
Bladtjocklek: 3,7 mm 
Bladbredd: 26,6 mm 
Eggprofil: Skandinavisk med 24° vinkel
Knivlängd: 220 mm 
Handtagsmaterial: Skollor av ekträ, Liners av cellulosafiberförstärkt epoxybaserad plast Handtagstjocklek: 22,8 mm  
Slidmaterial: 3 mm tjockt vegetabiliskt garvat nötläder  
Knivvikt: 179 g 
Totalvikt (kniv och slida): 249 g 
Cirkapris: 795 kr (Sverige 2015)

Om du vill läsa mer om Casström No.10 så kolla gärna in den tidningsartikel jag skrev om kniven i nummer 3 - 2015 av Vapentidningen.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


In English