Olika sätt att bära kniv

Då det diskuteras knivar så blir det oftast ett stort fokus på själva kniven och dess egenskaper (storlek, stål, eggprofil och så vidare). Detta trots att min kniv spenderar sin huvudsakliga tid i sitt bärsystem: sin slida (fastbladare) eller sitt fodral (större fällknivar). Jag tycker att man även bör ägna tid och tankar åt knivens bärsystem (slida, fodral, hölster) och hur, och var på kroppen, verktygen bärs vid olika aktiviteter. Låt oss nu nörda ner oss riktigt ordentligt i detta underbara ämne!




Under till exempel en längre vandring upplever jag kniven till största delen av tiden sittandes i sitt bärsystem. Då är det mer värt för mig hur väl slidan sitter på min kropp, snarare än vilket sorts stål jag har i knivbladet. Ett illa sittande bärsystem kan vara mycket störande och skavande under en vandring. För att undvika att jag tappar kniven kanske jag till och med lägger den i ryggsäcken. En av de absolut viktigaste aspekterna, då det kommer till knivval, är vad jag skall använda verktyget till vid det aktuella tillfället. Jag använder till exempel ej nödvändigtvis samma kniv vid en långvandring i fjällen som till en helgs insjöfiske. På samma sätt kanske jag väljer att bära en och samma kniv på två, eller tre, olika sätt beroende på vilken aktivitet jag ägnar mig åt.

Så även om vi ofta fokuserar mer på kniven än slidan, så är bärsystemet avgörande för hur vi totalt upplever kniven. Det spelar ingen roll hur påkostad kniven är om jag ej kan bära den på ett bekvämt, praktiskt och säkert vis. Trots detta så är det tyvärr ej ovanligt att det är just bärsystemet som först får stryka på foten då kostnader skall hållas nere under utveckling och produktion av en kniv.


En högt buren Kayoba buköpnare och en lågt buren
Karesuandokniven Älgen Special (även nerstoppad i byxans högerficka)


Men som tur är så finns det även en hel del knivmakare som i dag ägnar mycket tankar och kärlek åt sin knivs bärsystem. Detta märker jag ganska snabbt på ett bärsystems utformning, materialval, materialkvalitet och passform. En relativt tung och otymplig kniv kan faktiskt upplevas som mindre störande vid bärande, jämfört med en mindre och lättare kniv, förutsatt att tillverkaren tänkt till ordentligt och skapat ett bärsystem som fördelar vikt väl via en god inpassning och infästning.

En intressant avvägning är även hur lättillgänglig kniven är då det kommer till spännen och lås som säkrar kniven i bärsystemet. Jag vill relativt snabbt och smidigt komma åt min kniv, och gärna med endast en hand, utan att behöva krångla med diverse spännen, kardborrband och snoddar. Samtidigt vill jag att kniven skall sitta säkert och tryggt i sin förvaring under förflyttning och aktiviteter. Detta blir självklart något av en balansgång. Trevligt nog finns det en vid flora av designlösningar för hur man säkrar en kniv i sin slida. Jag kommer ej att gå in i detalj på alla dessa låsningsvarianter, men kan nämna att jag personligen vanligtvis föredrar slidor där friktionen emellan knivhandtaget och slidan utgör säkringen i bärsystemet.

Här följer exempel på olika sätt att bära kniv.

Löst i fickan
Mindre fällknivar kan jag bära löst liggande i min byxficka eller jackficka. Därav benämningen Fickkniv. Med mindre menar jag en kniv som ej är så pass tung eller stor att den stör och skaver i fickan. Viktigt här är att bedöma hur stor risken är att jag råkar tappa min kniv under mina aktiviteter. Vissa byxfickor, utan lock, knapp eller dragkedja, kan till exempel vara osäkra då jag sitter ned. Vid sådana tillfällen brukar jag knyta en längre fånglina på kniven vilken jag sedan fäster in i mitt byxbälte.






Den längre linan (cirka 55 cm) gör att jag kan plocka upp kniven ur fickan vid behov och jobba med den, vanligtvis, utan att lossa fånglinan. Jag fäster in knivens lina runt mitt bälte, då detta är säkrare än att bara haka fast den i en av byxhällorna. Hällan slits lätt av då jag råkar fastna med fånglinan i något. Ovan fånglina kan självklart även fästas in i min jacka i händelse av att jag bär kniven i en jackficka istället.




Vid bärande av kniv löst i fickan brukar jag även regelbundet vända ut och in samt skaka ur min ficka från skräp och ludd. Detta för att undvika att min kniv får in denna smuts i sin mekanik. Många fickknivar har ett litet hål, eller en fjäderring, att fästa fånglinan i. Knivar, i lagom storlek, som även har ett bältesclip kan fästas in i ovan nämnda fånglinan via clipet, och kan på så vis enkelt lossas från linan vid behov.

Med clip på fickan
Fällknivar som utrustats med ett bältesclip (en fjädrande metalltunga) kan bäras i fickan fastklämd på fickkanten. Detta sliter mindre på fickans innertyg samt minskar risken för att skräp och ludd skall fastna i knivens mekanism. Tänk dock på att här syns kniven för omgivningen vid bärande vilket kan vara känsligt i vissa miljöer. Respektera och tänk på din omgivning.


En Kizer Intrepid i höger byxficka, tip up carry


Personligen föredrar jag att bära mina knivar, som är utrustade med bältesclip, med bladspetsen nedåt (tip down carry). Många knivtillverkare har den smarta designlösningen att knivens skollor har clipfästeshål borrade på fyra olika ställen så att användaren själv kan välja om hen vill montera clipet för tip up carry eller tip dow carry, respektive höger- eller vänsterhänt. Valet av tip up eller tip down beror på hur jag föredrar att öppna min fällkniv, inte minst om den har en enhandsöppningsfunktion (tumhål, tumbricka eller tumknopp).


Foto: Amazon.com


Ett alternativt bältesclipbärande är nyttjandet av ett separat bältesclip, likt det som syns ovan. Detta gör att fällkniven hänger löst djupare ner i fickan, utan att nå botten av min ficka.

På bältet
Det vanligaste sättet att bära sin kniv i fält är på bältet. En fastbladares slida, eller en fällknivs fodral, har oftast en ögla eller ett, eller flera, skåror att trä bältet genom.


Fällkniven Mikov Hablock 220 buren, på höger sida, på bältet


Buck 110 med tillhörande fodral


De två vanligaste varianterna för fastbladare är en slida för högt bärande (kniven bärs hängande med spetsen nedåt och handtaget i höjd med bältet) eller lågt bärande (kniven bärs hängande med spetsen nedåt och hela kniven hänger under bältet). Det höga bärandet har fördelarna att kniven sitter tight mot kroppen med mindre risk att fastna eller slå i saker. Fördelar med ett lågt bärande är att kniven ej spänner mot kroppen samt att kniven ej sitter i vägen då en ryggsäck med avbärarbälte bärs.



En lågt buren Karesuandokniven Ripan


Slidor, fordral och hölster har ibland olika design beroende om de är ämnade för vänster- eller högerhänta användare. Oavsett så kan bäraren enkelt flytta runt bärsystemet längs sitt bälte i midjan.
Ovan gäller för vertikalt bärande, men även för horisontalt bärande där kniven bärs infäst längsmed bältets riktning. Detta är speciellt trevligt vid bärande av större knivar på bältet.


En Cold Steel Master Hunter i en customslida tillverkad av Eric E Noeldechen.
Infästningen kan monteras, roteras, åt valfritt håll, möjliggör bland annat även ett horisontalt bärande


Ett bärsystem ämnat för högt bärande kan ofta ändras till ett lågt bärande genom att addera en hängrem eller en öppningsbar karbinhake. Karbinhaken gör det även enkelt att plocka bort kniven från bältet, utan att behöva öppna och dra ur bältet ur byxans hyskor. En variant på karbinhakekonceptet är Casströms No.3 Dangler.


En Morakniv Classic 2/0 i en läderslida från en Morakniv Classic Original 1
med en adderad karbinhake i lättmetall, för lägre bärande

En Casström Safari med en adderad 
Casström No.3 Dangler, för ett lågt bärande


Vissa upplever att högt bärande enklare möjliggör att användaren kan dra kniven med endast en hand, då kniven sitter mer fixerat vid kroppen. Men en lågt buren kniv kan även den dras med endast en hand genom lite övning (låt tummen skjuta fram slidan över handtaget). Ett alternativ här är ett hål i slidan genom vilket pekfingret att pressa upp knivhandtaget ur slidan. Ett exempel på detta koncept är Karesuandoknivens Johtalit som syns på bilden nedan.




Om några nackdelar skall nämnas om bärande på bältet så skulle jag säga risken för att kniven är i vägen vid ålning medels hasning, sittande i bilar och smygande i tätningar. För tillfällen då jag vill undvika detta väljer jag istället att bära mina verktyg i fickor, i väskan eller runt halsen.

Då det finns risk för att jag råkar sätta mig på mitt bärsysten (till exempel lågt hängande fastbladare) blir plast- alternativt horninlägg en extra viktig säkerhetsaspekt. Jag har varit med om slidknivar vars knivspets tryckts ut genom slidspetsen nära att penetrera mitt innanlår, i samband med att jag satt mig ner på huk.

På eller i väska
Då jag bär en väska finns ju alltid alternativet att låta mina verktyg, inklusive kniven, ligga i väskan. Detta är ett intressant alternativ vid tillfällen då jag bedriver aktiviteter som inte kräver regelbunden användande av kniven, eller då kniven är för stor och tung för ett bekvämt bärande nära kroppen. Om jag vill göra kniven ett snäpp mer tillgänglig, kan kniven hakas/spännas fast utanpå väskan. På så vis behöver jag ej öppna väskan varje gång jag behöver verktyget.


En ESEE Izula-II infäst, upp och ned i en karbinhake, utanpå en Osprey ryggsäck


Viktigt här är då att vara extra noggrann med infästningen samt hur säkert kniven sitter i sin slida. Vid bärande på kroppen är det lättare att märka om kniven skulle råka lossna eller falla ur. Men då kniven sitter på en väska känner jag ej detta på samma vis. Exempel på placeringar på en ryggsäck kan vara på topplocket, längs ena sidan eller parallellt på en av bärremmarna.
Mycket av ovan gäller även för tillfällen då jag monterar min kniv utanpå en jacka eller en väst.


 En Morakniv Tactical infäst, på bröstet, på min MOLLE-väst från Snigeldesign

Samma MOLLE-väst, men här med en Morakniv Pathfinder 
infäst upp och ned, på min rygg


Hängande runt nacken
Att bära kniven i en rem hängandes runt halsen, likt ett halsband (Neck Knife), tycker jag är praktiskt, förutsatt att kniven ej är för tung. Detta passar dels bra vid tillfällen då jag bär många lager kläder som kanske hänger ned över min livrem. Med kniven hängande på bröstet är den då lättåtkomlig utan att jag behöver öppna mina kläder för att komma åt mitt höftparti. Nackkniv lämpar sig även väl vid tillfällen då jag bär lättare byxor utan bälte och fickor.


En Jonas Vildmark Doer hängandes runt halsen. 
Knivens läderslida har en integrerad nackrem


Flera fördelar med nackkniv är:
  • Jag har god uppsikt över kniven (säkerhet och stöld) då den är centralt placerad på min kropp
  • Kniven är för mig åtkomlig både från höger och vänster
  • Ingen kniv på bältet som fastnar i vegetation, eller är i vägen då jag sitter eller ligger
  • Enkel att ta av sig, alternativt stoppa innanför tröja/jacka, vid behov

Några nackdelar med nackkniv kan vara:
  • Kan vara i vägen då annan utrustning bärs runt halsen (typ en kikare)
  • Måste vara medveten om strypningsrisken

Varianter på nackknivsbärande
Ett sätt är att jag tar en vanlig slidkniv, knyter ett snöre i slidans upphängning och trär "halsbandet" över mitt huvud, med kniven hängandes med knivspetsen nedåt. Antingen gör jag då en fast knut på snöret eller så knyter jag en knop som gör att jag kan justera längden på bärremmen. Det är bra om snöret är så långt att jag precis kan trä det över mitt bara huvud. Detta så att ej kniven hänger och slänger för långt ner på mitt bröst.


En Pentti Pirttioja, med en adderad flätad skinnrem, med justerbar längd

En Hultafors Hantverkarkniv RFR hängande runt Sonias nacke
med hjälp av en nylonlina med en icke-justerbar knut


Ett annat alternativ är då jag har en kniv med en slida med tillräckligt god friktion eller låsning för att låta kniven hänga upp och ned, med handtaget nedåt. Dessa knivar är ofta designade för just ett sådant bärande med en slida av material som plast eller Zytel. Detta gör kniven mycket snabbt tillgänglig då jag bara behöver greppa handtaget med en hand och dra rakt ner för att loss kniven ur sin slida. Detta bärande ställer självklart stora krav på slidans passform och grepp om kniven så att inte kniven lossnar oavsiktligt ur slidan under olika aktiviteter. Vad gäller snörets knutprincip så gäller här samma som ovan. Dock behöver snöret vara så pass starkt att det håller för det ryck som ofta uppstår då kniven dras ur slidan.


En Spyderco ARK H1 hängande upp och ned i sin halskedja

En ESEE Izula-II hängande upp och ned i ett paracord med fast knut


Det finns även Kydexslidor som möjliggör ett friktionslåst bärsystem för fällknivar, att bäras runt halsen, vilket kan ses på bilden nedan.




Ett annat trevligt sätt att nyttja halssnodden är att haka på en fällkniv som har ett bältesclip. Om kniven ej är för tung så är detta ett praktiskt alternativ till att bära kniven på fickan.



En Spyderco C11 Delica 4 Zome Green fasthakad, med hjälp av bältesclipet, 
på en nylonlina med fast knut


Övrigt
Utöver ovan finns en uppsjö av varianter på alternativa placeringar på kroppen, som till exempel: stöveldok, axelhölster, innerfickor, machete på ryggen och dykarkniv på underarm. Men dessa varianter är aningen mer exotiska och därför går jag ej in djupare på dessa.
En alternativ placering värd att nämna i detta sammanhang är dock att ha kniven hängande i en axelrem. Detta ser jag som ett bärsätt som är aningen släkt med att ha kniven hängandes runt halsen. Axelremmen/snöret har ju samma fördelar som nackkniven på så sätt att det gör kniven lättåtkomlig utanpå tjocka vinterkläder. Nedan ses en bild av Jonathan Sandén bärandes en typiskt modern bushcraftkniv i en justerbar axelrem.


Foto: Jonathan Sandén


Oavsett vilket bärsystem jag använder för stunden, eller var jag har detta placerat, så tar jag alltid för vana att regelbundet känna efter med handen att kniven sitter kvar där den ska. Detta för att snabbt upptäcka om kniven olyckligtvis skulle ha lossnat ur sitt bärsystem eller sin infästning.

Jag vill även ta tillfälle i akt att trycka på hur viktigt det är att dra sin kniv på rätt sätt, för att undvika skador på mig själv, andra samt bärsystemet i sig. Jag försöker alltid tänka på var jag har mina fingrar och mina vänner då jag plockar fram min kniv, och så fort jag inte använder kniven, stoppar undan min kniv. Jag tänker även på vad verktygets skärande egg kan riskera att göra med slidans kanter och remmar vid dragning och hölstring. En bra tumregel är att alltid föra knivryggen mot slidan för att undvika att skära sönde slidan eller dess remmar.

Nedan följer några exempel på hur jag vanligtvis bär mina blad vid olika aktiviteter.

Längre vandring
I höger byxficka - Multiverktyg säkrat i bältet med en fånglina (Victorinox Tinker Small)
I ryggsäcken - Liten fastbladare (Jonas Vildmark Doer), Yxa (Karesuandokniven Stoera Àksu) och Såg (Silky Super Accel 21)

Kort skogsvistelse
På bältet - Multiverktyg i läderfodral (Victorinox Swiss Soldier's Knife 08)
Runt nacken - Liten fastbladare (Jonas Vildmark Doer)

Längre skogsvistelse
I höger byxficka - Multiverktyg säkrat i bältet med en fånglina (Victorinox Tinker Small)
Runt nacken - Liten fastbladare (Jonas Vildmark Doer)
I ryggsäcken - Mellanstor fastbladare (Hultafors OK1), Yxa (Hultafors Huggyxa Classic) och Såg (Silky Bigboy 360). Om det även planeras jakt under vistelsen så får Multiverktyg (köttkniv) (Mikov Fixir 232) följa med

Hemma på gården
På bältet - Multiverktyg i läderfodral (Victorinox Swiss Soldier's Knife 08)

Endagsjakt
På bältet - Multiverktyg i läderfodral (Victorinox Swiss Soldier's Knife 08)
På bältet - Multiverktyg (köttkniv) i läderfodral (Mikov Fixir 232)
I ryggsäcken - Mellanstor fastbladare (Hultafors OK1)


är diskreta och hjälpsamma kamrater under jakten


Jag hoppas att ovan lista, indelning och tips kommer att hjälpa dig i ditt framtida verktygsval samt bärande av dessa. Om du har feedback eller funderingar på ovan får du mer än gärna kontakta oss.

Sträva alltid efter att följa de lokalt rådande knivlagarna på bästa möjliga vis.
Lycka till och bär dina verktyg tryggt med respekt och hänsyn till varandra och historien.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


Mikov Hablock 220-XR-1

Mikov Hablock 220-XR-1 är en Tjeckisk fällkniv med skollor av buffelhorn. Det droppointformade 80 mm långa knivbladet är tillverkat av det rostfria stålet 440 A med en hårdhet av 56 HRC.








Just nu långtidstestar Jonas Vildmark denna kniv så vi får be om att återkomma med ytterligare fakta och reflektioner om kniven.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.

Spyderco C11 Delica 4 Zome Green

Spyderco C11 Delica 4 Zome Green är en eftertraktad nyhet från Spyderco. Kniven är tillverkad i Japan och har läckert handfärgade FRN-handtag (fiberglass-reinforced-nylon) och ett rostfritt VG-10-knivblad som är 74 mm långt. Kniven väger totalt 68 g och låser in bladet med en lockbackmekanism.





Den unika färgen är inspirerad av japansk textilkultur där man färgar tyger med hjälp av olika växter.

Just nu långtidstestar Jonas Vildmark denna kniv så vi får be om att återkomma med ytterligare fakta och reflektioner om kniven.

Specifikationer
Specifikationer Tillverkare: Spyderco Inc. Amerikanskt företag med tillverkning i USA, Kina, Japan, Taiwan och Italien
Modell: Spyderco C11 Delica 4 Zome Green, artnr: C11ZFGR, tillverkas i Japan
Mekanik: Lockback, enhandsöppnad
Bärsystem: Bältesclip, 4 st lägen
Knivvikt: 65 g
Eggprofil: Full flatslipad dubbelegg (Full Flat Grind)
Bladmaterial: VG-10
Bladlängd: 74 mm
Bladtjocklek: 2,45 mm
Bladbredd: 29 mm
Handtagsmaterial: Fiberglass Reinforced Nylon (FRN)
Handtagstjocklek: 10 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 108 mm / 181 mm
Cirkapris: 1000 kr (Sverige 2017)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.

Spyderco ARK H1

Spyderco ARK H1 är en liten fastbladare från Spyderco, ämnad att bära runt halsen, en så kallad Neck Knife. Kniven är designad av John Shirley och Sam Owens, amerikanska soldater som såg ett behov av en liten självförsvarskniv som till och med följer med in i duschen. Förkortningen ARK står för Always Ready Knife och den lilla kniven har ett rostfritt clippointblad av det mycket rosttåliga stålet H-1. Knivens totalvikt (inklusive slida och halskedja) är 57 g och bladet är 65 mm långt.




Just nu långtidstestar Jonas Vildmark denna kniv så vi har anledning att återkomma med ytterligare fakta och reflektioner om kniven.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


In English

Hultafors Hantverkarkniv RFR

Hultafors Hantverkarkniv RFR är den rostfria varianten av Hultafors Hantverkarkniv HVK. RFR:en har ett blått plasthandtag som omsluter ett rostfritt knivblad och HVK:n har ett orange plasthandtag som det sitter ett kolstålsblad i.




Kniven är en behändig allroundkniv med ett 2,5 mm tjockt och 93 mm långt knivblad härdat till 57–59 HRC.

Just nu långtidstestar Jonas Vildmark denna kniv så vi har anledning att återkomma med ytterligare fakta och reflektioner om kniven.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.

Karesuandokniven Stoera Àksu

Då Karesuandokniven började tillverka yxor av rostfritt stål blev vi självklart nyfikna. Efter att ha bekantat mig med lilla Karesuandokniven Unna Àksu blev jag ännu gladare då jag hörde att en större variant av yxan var på gång. Karesuandokniven Stoera Àksu är en välformad och kompetent liten yxa som smidigt hänger med i ryggsäcken, samtidigt som jag tycker att den är en riktigt trevlig slöjdyxa. Att den dessutom är fantastiskt vacker att se på är såklart en uppskattad bonus.








Har nu under en längre tid nyttjat denna yxa i fält och den har blivit en trogen vän i mina händer. Skärpan håller utmärkt och den kommer dessutom väl till pass inomhus då kakelugnarnas tändveden dagligen skall späntas.

Specifikationer
Art.nr: 4013
Stål: Rostfritt stål
Eggskydd: Svart nötläder. Kan även fästas på bältet
Skaft: Masurbjörk, älgben och renhorn
Vikt: ca 650 gram
Längd: ca 300 mm
Pris: 2748 SEK (Sverige 2019)
Yxan levereras i presentförpackning tillsammans med ett diamantbryne och eggskyddet.

Du kan läsa mer om Unna Áksu i en av mina artiklar i Vapentidningen, klicka HÄR.

Nyligen lanserade Karesuandokniven även en mellanstorlek av yxa vid namn Vuogas Áksu.

Passa på att klämma och känna på Karesuandoknivens yxor då du besöker vår handelsbod på Jonas Vildmarks Bushcraftcenter.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


In English

Hultafors Outdoor Knife OK1

Då det kommer till grövre jobb så väljer jag oftast Hultafors OK1. Kniven är en robust och tystlåten kämpe som är väl lämpad för tyngre bushcrafting och överlevnadsträning.

Skandinavisk eggprofil, extra långt handtag och en lågt hängande slida med hållare för ceriumstav.







Det är förövrigt denna modell som Jonas Vildmark erbjuder sina kunder som lånekniv under diverse event och strapatser.

Detta är en mycket prisvärd, bekväm och praktisk kniv som håller mycket länge om du sköter om den rätt.

Vi har absolut anledning att återkomma med ytterligare fakta och reflektioner om denna kniv inom kort.

Du kan läsa mer om kniven i en av mina tidningsartiklar i Vapentidningen, klicka HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


In English

Victorinox Swiss Soldier's Knife 08

En av mina absoluta favoriter då det kommer till det mer robusta vardagsbärandet är multiverktyget Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 - 10 st hårt arbetande funktioner i ett 131 g tungt verktyg som härstammar från det militära.. Eftersom jag vanligtvis föredrar knivar med en slät egg, så är det lite lustigt att den kniv jag bär mest till vardags har ett sågtandat knivblad. Förklaringen till detta kommer vi snart till.




Historiken
År 1891 började Victorinox grundare Karl Elsener, i Ibach-Schwyz, att leverera knivar till det Schweiziska försvaret där varje rekryt fick en knivmodell kallad The Swiss Soldier Knife. Genom åren har företaget levererat standardmodeller till Schweiziska militärer, parallellt med sin civila produktion. Efter millenniumskiftet var det åter dags att uppdatera militärkniven och till mångas förvåning lade denna gång det Schweiziska försvaret ut sin beställning globalt öppet för anbud. Även om många schweizare blev nervösa så lyckades självklart Victorinox ro hem affären och hålla kvar det prestigefyllda uppdraget inom koncernen. Resultatet blev den största och tyngsta Swiss Soldier Knife någonsin med, för armévarianten, nyheter som: tumhål för enhandsöppning, låsmekanism på skruvmejseln samt ett sågblad.




År 2008 introducerades Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 som militärens officiella knivmodell. Men man försåg faktiskt redan 2003 det tyska försvaret med samma kniv, vilket blev en viktig del i knivens kvalitetssäkring.

Jonas favorit
Verktygets 10 olika funktioner räcker gott och väl till, även för Jonas Landolsi i Riddarhyttan. Kniven hänger i princip alltid på mitt bälte i ett gammalt läderfodral som jag införskaffade under min militärtjänstgöring. De funktioner jag använder som flitigast i min vardag som Gårdskarl, Småbarnsförälder, Markägare, Bushcraftinstruktör och Jägare är: kniven, skruvmejseln och stjärnmejseln. Egenskaper jag speciell uppskattar är att jag snabbt kan komma åt min kniv med endast en hand, att både knivbladet och skruvmejseln låses i utfällt läge av en linerlockmekanism samt den fantastiska kvalitet som Victorinox erbjuder till en rimlig peng.




Jag ser Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 som ett multiverktyg där knivbladet lämpar sig mycket väl för grovt skärande som till exempel skära rep, fodersäckar och kartonger. En bidragande faktor till min tandtolerans för denna knivs egg är att den endast har en delvis tandad egg där eggen närmast handtaget lämnats slät, vilket underlättar vid enklare täljning. Den sågtandade eggen har även den trevliga egenskapen att den faktiskt håller en hyfsad skärpa för snabba jobb även om den ej underhålls. Knivbladet på denna kniv är således en riktig "fulskärare", i positiv bemärkelse.




Men som jag nämnde inledningsvis så föredrar jag en kniv med helt slät egg då det kommer till slöjdande och tillvaratagande. Därför kompletterar jag vid sådana tillfällen denna gröna SAK med en liten fastbladare hängandes runt min hals, vanligtvis en  Jonas Vildmark Doer.

Specifikationer
Specifikationer Tillverkare: Victorinox AG med tillverkning i Schweiz
Modell: Swiss Soldier's Knife 08, artikelnummer 0.8461.MWCH
Mekanik: Multiverktyg med slipjoint samt delvis linerlock (knivblad och mejsel)
Bärsystem: Förslagsvis bältesfodral
Knivvikt: 132 g
Eggprofil: Full flatslipad dubbelegg (Full Flat Grind) med asymmetrisk eggprofil
Bladmaterial: Rostfritt stål (X55CrMo14)
Bladlängd: 86 mm
Bladtjocklek: 2,4 mm
Bladbredd: 25,2 mm
Sågbladslängd: 88 mm
Handtagsmaterial: Grön hårdplast med integrerade svarta gummidetaljer
Handtagstjocklek: 18 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 111 mm / 198 mm
Cirkapris: 510 kr

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.